HTML

Sedona módszer, Ho'oponopono és társaik

Azokról a módszerekről beszélgetünk, amelyek már Magyarországon is egyre ismertebbé válnak, de még így is kevesen ismerik őket: Sedona módszer, Release technique, Ho'oponopono, stb. Sok eredeti forrással, idézettel.

Friss topikok

Linkblog

Kitekintés a "self-help" világába, avagy a kövér fitnesszedző esete

2010.05.26. 11:27 bandeirante

Nagyjából 25 éve próbálok eligazodni a “self-help” világában. Az első mű, ami a kezembe került, Wayne Dyer egyik könyve, a „Your Erroneous Zones” volt (azóta már nagyrészt megtagadta, fejlődik az ember, a self-help guru is). Teljesen felvillanyozott a könyv, amire szükségem is volt, mert akkoriban éppen nehéz magánéleti helyzetbe kerültem. Sokat segített a könyv abban, hogy összeszedjem magam.

 

Aztán jött a többi: agykontroll és ultra tanfolyam, EFT, Sedona módszer és Release Technique, A Course in Miracles, pozitív gondolkodás, pozitív állítások (megerősítések), önhipnózis, vizualizáció, szubliminális és paraliminális felvételek, The Work, EST, TAT, NLP, Eckhart Tolle, és még sok-sok minden és sok mindenki. más Sajnos a legtöbb módszernek nincs is magyar neve.

 

Némelyik tetszett, más dolgok kevésbé. Szinte mindegyikben találtam értékeket, és azt is észrevettem, hogy nagyon sok minden motívumszerűen ismétlődik, és persze azt is, hogy ezek a szerzők is bőven plagizálnak merítenek egymástól. Ami egyébként nem baj mindaddig, amíg nem akarnak más tollaival ékeskedni.

 

Ami viszont fontos, azt először egy Joe Vitale idézettel szeretném megvilágítani:

 

Tegnap este másfél órát beszéltem telefonon egy sikerkönyves íróval és önsegítő guruval.  Évek óta a rajongója vagyok ennek a férfinak.  Imádom az összes könyvét.  Rá vagyok kattanva az üzeneteire.  Mivel ő is szereti az én munkáimat, kapcsolatba kerültünk egymással és beszélgettünk.  De a beszélgetésünk témája ugyancsak ledöbbentett.

Ez a személyes fejlesztési szakértő elmesélte nekem, milyen szörnyű volt az életében ez elmúlt néhány év.  Valaki, akit szeretett, kihasználta és bántalmazta.  Miközben hallgattam, egyre azon csodálkoztam, hogy mondhatja, hogy valakinek áldozatul esett, miközben azt hirdeti, hogy vállaljuk a felelősséget az életünkért.

Kezdtem rájönni, hogy szinte senkinek - beleértve azokat az önsegítő szakembereket is, akik tanítani próbálnak minket (és persze saját magamat is) - nincs arról fogalma sem, hogy valójában mit csinál.  Náluk is hiányzik még a kirakós játék egyik darabja.  Eljutnak addig a pontig, amikor úgy gondolják, hogy ami a múltban működött nekik, az a jövőben is mindig fog működni, és nem csak nekik, de mindenki másnak is.  Csakhogy az élet nem ilyen. Mindannyian különbözőek vagyunk, az élet pedig folyamatosan változik.  Amikor már úgy gondolnád, hogy mindenre rájöttél, beüt valami krach, és az életed megint kicsúszott az ellenőrzésed alól.

 

Ezt hívom úgy, hogy a kövér fitnesszedző problémája. Természetesen egy elhízott ember is lehet akár remek fitnesszedző, na de őszintén, ki bízna rá magát egy ilyen edzőre?

 

Amikor egy guru azt hirdeti, hogy minden lehetséges, és minden álmunk valóra válik, először azt kell megfigyelni, hogy neki milyen álma vált valóra azon kívül, hogy jó pénzért tanítja a módszer, meg könyveket ír róla. Ha úgy látjuk, hogy ez az egyetlen produktuma, az nem feltétlenül baj, de legalábbis óvatosságra ad okot. És vannak más dolgok is, amelyekre érdemes odafigyelni, de erről majd egy más alkalommal.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elengedes.blog.hu/api/trackback/id/tr602032468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása